Volledig Hitma-assortiment
Hitma Dataregistratie
2022-02-14 14:19:00

Zo bewaakt Martini Ziekenhuis de temperatuurcondities van medicijnkoelkasten

Gemiddelde leestijd 4 minuut Door Teun Mulder op 14 februari 2022

Het Martini Ziekenhuis in Groningen is een topklinisch opleidingsziekenhuis met een breed zorgaanbod. De instelling heeft veel afdelingen en een groot aantal koelkasten en vriezers met geneesmiddelen. Voor monitoring van de temperatuurcondities zocht ziekenhuisapotheker Krijn Dekens een toekomstbestendige oplossing. Hier vertel ik waarom hij koos voor het draadloze JRI LoRa systeem.

Flexibele oplossing
In ziekenhuizen wordt flexibel met het gebruik van ruimtes omgegaan. Zo ook in het Martini Ziekenhuis. Ruimtes veranderen er van functie, afdelingen kunnen uitbreiden, samengevoegd worden en/of verhuizen. Dat is precies de reden waarom Krijn Dekens van het Martini Ziekenhuis bij het LoRa (Long Range, Low power) systeem van JRI uitkwam. Doordat het een draadloos systeem is, kunnen ze koelkasten verhuizen of nieuwe exemplaren zelf bijplaatsen, zonder dat er aanpassingen aan bedrading hoeven te worden gedaan.

Real time alarmering
Het JRI-systeem werkt met eigen private LoRa gateways (modems); deze communicatiefrequentie is ideaal voor lange afstanden. De loggers geven op het lokale display de laatste meting weer en sturen hun data direct via het LoraWAN-netwerk naar de MySirius-software in de cloud. Via het persoonlijk in te richten dasboard kunnen alle koelkasten en vriezers die op het systeem zijn aangesloten worden gemonitord. Als er een alarmering is, dan krijg je die real-time via het display en alarm LED’s een waarschuwing, maar eventueel ook via andere kanalen zoals e-mail, pushbericht of sms. Zo kun je het probleem snel oplossen. Meestal gaat het om eenvoudige verstoringen: er is een koelkastdeur open blijven staan, of er is per ongeluk een knop verdraaid. In het Martini Ziekenhuis wordt het systeem overdag beheerd door de apotheek en buiten kantoortijden door de beveiligingsdienst.

Samenwerking bij installatie
Samen met onze leverancier JRI hebben we in samenwerking met de ict-afdeling van het ziekenhuis het systeem geïnstalleerd. We hadden wel te maken met een complicatie in het gebouw, want dit ziekenhuis heeft op een aantal plaatsen metalen wanden. Daardoor hadden we iets meer LoRa-gateways nodig voor de signaaloverdracht, maar dat was overkomelijk. Het Martini Ziekenhuis is tevreden over de werking; de alarmering is duidelijk en adequaat.

Kosteneffectief en betrouwbaar
Het Jri MySirius koelkast- en vriezermonitoringsysteem was de eerste keuze vanwege de flexibiliteit en betrouwbaarheid. De oplossing was hierdoor ook kosteneffectief. Bij de eerste aanleg is het misschien niet het voordeligste keuze, maar je hoeft bij verplaatsing of uitbreiding niets te doen aan de bedrading. Verplaatsen is altijd mogelijk en als het een uitbreiding betreft, kunnen er loggers worden toegevoegd.

 
Teun Mulder

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail of bel mij op 06 12 22 70 05. Of maak direct een afspraak in mijn agenda. Ik kom graag vrijblijvend langs op locatie of via een online teams sessie. 

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy