Volledig Hitma-assortiment
Hitma Dataregistratie
KLANTVERHAAL

Met continu inzicht in de temperatuur en luchtvochtigheid waarborgt Kaasmakerij Oosterwolde de smaak en textuur

Bij Kaasmakerij Oosterwolde draait alles om vakmanschap, smaak en zorgvuldige rijping. De opslagcondities spelen daarbij een cruciale rol. Om altijd inzicht te hebben in de temperatuur en klimaatcondities, is deze ambachtelijke kaasmakerij sinds kort uitgerust met een geavanceerd JRI MySirius-dataregistratiesysteem. Kaasmakerij Oosterwolde is druk bezig om op te schalen en verder te professionaliseren, hierbij hoort een betrouwbaar en flexibel monitoringsysteem.

Meer weten?

Waarom is temperatuurmonitoring zo belangrijk bij de opslag van kaas?

Bij een ambachtelijke kaasmakerij zoals Kaasmakerij Oosterwolde zijn stabiele opslagcondities essentieel voor productkwaliteit en voedselveiligheid. Temperatuurschommelingen of uitval van apparatuur kunnen leiden tot kwaliteitsverlies van de kaas, waardoor de smaak, textuur en het uiterlijk kunnen afwijken. Ook kan kaas die bij de verkeerde temperatuur wordt opgeslagen een veiligheidsrisico vormen, waardoor batches onbruikbaar worden en weggegooid moeten worden. Daarnaast helpt een monitoringsysteem met automatische rapportage bij het voldoen aan wet- en regelgeving in de voedingsmiddelenindustrie, zoals de Algemene levensmiddelen verordening (General Food Law), de Warenwet en regels van de NVWA.

Wat monitort Kaasmakerij Oosterwolde met het systeem?

Kaasmakerij Oosterwolde slaat hun kaas op in een gekoelde kaasopslagruimte. Ook worden grondstoffen en halffabricaten opgeslagen in koelkasten en vriezers. Ze zijn druk bezig met het verder professionaliseren van hun processen, dus gingen ze op zoek naar een oplossing voor het bewaken van hun gekoelde ruimtes, koelkasten en vriezers. Wim van de Voet, technisch medewerker bij Kaasmakerij Oosterwolde, was eerder al gebruiker van een systeem van Hitma bij een andere kaasboerderij. Zijn ervaring daar was zo positief, dat hij het systeem heeft aanbevolen bij Kaasmakerij Oosterwolde.

Het nieuwe systeem, met behulp van draadloze nauwkeurige sensoren, bewaakt de temperatuur en luchtvochtigheid van:

  • De gekoelde kaasopslagruimte
  • Twee vriezers voor grondstoffen en halffabricaten
  • Een koelkast voor grondstoffen en halffabricaten

“Het systeem werkt gewoon altijd, zonder gedoe. Je weet zeker dat je product veilig is, ook als je er even niet bent”

Wim van de Voet


Temperatuurmonitoring van opslagruimtes, koelkasten en vriezers voor een veilig en betrouwbaar proces

Het JRI MySirius-systeem is zeer geschikt voor het bewaken van de opslag in een kaasmakerij, omdat het de nadruk heeft op voedselveiligheid en compliance. Bij Kaasmakerij Oosterwolde zijn draadloze Nano SPY sensoren geplaatst in twee vriezers en een koelkast om de temperatuur continu nauwkeurig te monitoren. In de kaasopslagruimte is gekozen voor de innovatieve Nova SPY Digital sensor, die temperatuur en luchtvochtigheid meet in één compact apparaat. Deze sensoren communiceren draadloos met het MySirius-platform, waar de gegevens realtime inzichtelijk zijn en automatisch worden opgeslagen in de cloud. De kaasmakerij ontvangt automatisch meldingen bij afwijkingen - dag én nacht.

Wat levert het systeem op voor Kaasmakerij Oosterwolde?

Het nieuwe systeem zorgt voor volledige monitoring, zonder omkijken. Met de implementatie van het JRI-systeem heeft Kaasmakerij Oosterwolde:

  • Continue controle over de condities in koel- en opslagruimtes
  • Directe meldingen bij temperatuur- of luchtvochtigheidsafwijkingen
  • Altijd en overal toegang tot de data, via PC, tablet of smartphone
  • Rapportage in één klik, klaar voor inspecties en audits

Of het nu gaat om voedselveiligheid, kwaliteitscontrole of simpelweg gemoedsrust: het systeem draait stil op de achtergrond, maar levert maximale zekerheid.

Meer weten over dataregistratie-oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie?

Ik, Teun Mulder (dataregistratiespecialist), help je graag verder. Stel je vraag via het onderstaande formulier. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Liever direct contact? Bel mij dan op 06-12227005 of mail mij.