Volledig Hitma-assortiment
Hitma Dataregistratie
2022-02-01 10:13:00

Wanneer is een voedingsmiddelenproces veilig?

Gemiddelde leestijd 5 minuut Door Teun Mulder op 1 februari 2022

Borging van voedselveiligheid en kwaliteit is binnen de food sector de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden. Goed kwaliteitsmanagement is dan ook cruciaal in deze branche. De houdbaarheid van voedingsmiddelen is van vele factoren afhankelijk, zoals de kwaliteit van de grondstoffen, de verwerkingsmethode, distributie- en opslagcondities, hygiëne, maar ook de luchtcondities tijdens het productieproces.

Contaminatie voorkomen
Om de kans op voedselbesmetting zo klein mogelijk te houden, zijn veel productieruimtes verbouwd tot high/medium care of cleanroom-afdelingen. Het primaire doel van zo’n ruimte is het voorkomen van microbiologische vervuiling. Dit houdt rechtstreeks verband met de houdbaarheid van voedsel. Microbiologische vervuiling kan onder andere ontstaan door onvoldoende hygiëne van productiemedewerkers, maar ook stofdeeltjes, insecten of productresten in machines kunnen contaminatie veroorzaken.

Aandacht voor allergenenvervuiling
De laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor allergenenvervuiling. Dit heeft, zoals het woord al doet vermoeden, te maken met allergieën. Een high care- of cleanroomomgeving draagt bij aan het voorkomen van kruisbesmetting, waardoor mensen met allergieën niet indirect in aanraking komen met bepaalde ingrediënten.

Drukhiërarchieën in productieruimtes
Productieruimten in de voedingsmiddelenindustrie moeten tegenwoordig net zo schoon zijn als een operatiekamer of cleanroom. Daarnaast spelen temperatuur, relatieve vochtigheid en drukverschil een belangrijke rol. Door de positieve luchtstroming zal de lucht van de schoonste naar minder schone ruimtes stromen en niet andersom. Bij een toegang met sluisdeuren moet een minimale overdruk van ongeveer 10 Pa aanwezig zijn. Hoe hoger de luchtdichtheid in een ruimte, des te hoger de overdruk.

Productieruimten in de voedingsmiddelenindustrie moeten tegenwoordig net zo schoon zijn als een operatiekamer of cleanroom. Daarnaast spelen temperatuur, relatieve vochtigheid en drukverschil een belangrijke rol.

Voldoende luchtverversing
Voor een optimale luchtkwaliteit zal de lucht ook voldoende ververst moeten worden. Een luchtbehandelingssysteem zorgt voor een zelfreinigend effect in een ruimte. Onder normale omstandigheden wordt ongeveer 75% van de lucht gerecirculeerd en 25% verse geconditioneerde buitenlucht toegevoegd. Vaak worden, net als bij operatiekamers, deze luchthoeveelheden continu gemeten. Daarnaast dient de lucht goed verdeeld en afgevoerd te worden om dode zones te voorkomen. Op deze manier wordt de kans op condensvorming en schimmel zo klein mogelijk gehouden.

Monitoring en alarmering
Om aan te tonen dat een productieproces aan de gestelde condities heeft voldaan, worden meetwaarden in een monitoringsysteem vastgelegd. De kwaliteitsafdeling kan zo controleren of alle luchtcondities tijdens de productie binnen de grenswaarden lagen. En operators krijgen bijvoorbeeld een melding als het drukverschil wegvalt bij een openstaande laaddeur. De Hitma-afdeling Dataregistratie heeft hier diverse meetoplossingen voor.

 

Teun Mulder

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail of bel mij op 06 12 22 70 05. Of maak direct een afspraak in mijn agenda. Ik kom graag vrijblijvend langs op locatie of via een online teams sessie. 

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy